woensdag 7 maart 2007

8 aandachtspunten bij het kiezen van een accountant

Neem de tijd voor het vinden van uw belangrijkste adviseur

Een accountant doet meer dan de boekhouding en belastingaangifte. Hij kán voor ondernemers de belanrijkste adviseur zijn, die behoedt voor misstappen, tijdig op de rem gaat staan financiële en fiscale kansen aandraagt. Kán, want je hebt luie accountants die er op los declareren maar ook ijverige types die graag wat extra's doen. En alles daartussen. Acht aandachtspunten bij uw keuzeproces.

1. RA of AA
In Nederland bestaan twee soorten accountants: de RA (Register Accountant) en de AA (Accountants-Administratieconsulent). De RA is academisch opgeleid en vooral geschikt voor grotere, complexe bedrijven. De RA is niet of nauwelijks ingevoerd in belastingvraagstukken, maar meer in interne, financiële processen. De AA-accountant is geschikter voor het MKB. Deze is allround opgeleid. Beide accountantsgroepen zijn bevoed om een jaarrekening goed te keuren.

2. Check de expertise
De aanduiding 'accountant' zegt nog niet zoveel. Wat is zijn expertise? Is hij ook gespecialiseerd in fiscale zaken? Kan hij adequaat adviseren over rechtsvormen en juridische constructies. Of is het een veredelde boekhouder die voor aanvullende expertise steeds moet doorverwijzen. Dat laatste is onprettig.

3. Gebruik de 60%-regel
Vraag de accountant hoe zijn klantenbestand eruit ziet. Bent u een ICT-ondernemer en heeft de accountant vooral winkeliers of bouwbedrijven als klant, ga dan een deurtje verder. Zoek een accountant die voor 60 procent klanten heeft die qua omvang, activiteiten of 'leeftijd' vergelijkbaar zijn.

4. Vraag referenties
Doe net als bij sollicitities: vraag om referenties; namen van bedrijven die al langer zakendoen met het kantoor. Vraag of u contact met enkele van hen mag opnemen. Doe dat ook!

5. Wat kost dat?
Tarieven van accountants verschillen nogal. Een AA-accountant vraagt tussen 75 en 150 euro; een RA-accountant is zelfs aanzienlijk duurder. Leg vantevoren vast tegen welk tarief gefactureerd wordt en vraag om gespecificeerde rekeningen.

6. Informeer naar het gebruikte boekhoudprogramma
Informeer welk boekhoudprogramma de boekhoudafdeling gebruikt. Door hetzelfde programma te gebruiken kunt u veel geld besparen, omdat de electronische bestanden gemakkelijk kunnen worden uitgewisseld.

7. Klein of groot kantoor
Bedenk of u liever zaken doet met een groot kantoor (zoals BDO) of een kleiner, vaak lokaal gericht kantoor. Een groot kantoor heeft vaak meer specialistische expertise, terwijl een klein kantoor persoonlijker is. De accountant is in het laatste geval ook 'duurzamer'; in grote kantoren maakt uw contactpersoon waarschijnlijk om de paar jaar een carrièremove.

8. Beslis niet zomaar
De accountant is één van de belangrijke (onafhankelijke) adviseurs van een ondernemer, vaak ook één waarmee u een lange termijn relatie wilt opbouwen. Kies daarom niet te snel. Benader minstens drie verschillende kantoren, voordat u een beslissing neemt.


Wat mag de accountant níet?

Om de kwaliteit van accountants te waarborgen, geldt voor deze beroepsgroep een aantal gedragsregels. Een aantal activiteiten is daarbij verboden.

1. Provisies van derden aannemen
2. Jaarrekening afgeven zonder verklaring (er zijn
drie soorten verklaringen).
3. Een (winst)belang nemen in één of meerdere klanten.
4. Klanten (winst)belang laten nemen in bedrijf accountant.
5. Een klant de deur wijzen op momenten dat een klant niet meer op tijd een andere accountant kan vinden. Bijvoorbeeld vlak voor het verstrijken van de belasting-aangiftetermijn. De accountant dupeert daarmee de ondernemer. Dat is wettelijk verboden.

Tuchtraad
Problemen met uw accountant? Probeer het eerst zelf op te lossen en ga vervolgens naar de Raad van Tucht voor Accountants (020) 717 18 74.

Door: Brisk Magazine

Geen opmerkingen: